Blackpoint, Verzamel, visualiseer en monitor data binnen je eigen IoT-omgeving

Blackpoint

Blackpoint maakt IoT-data toegankelijk. Middels het Blackpoint IoT-platform is realtime IoT-gegevens te verzamelen, visualiseren en analyseren. Zonder specifieke IoT kennis is het platform door organisaties te gebruiken. Simpel in gebruik en optimaal beschikbaar voor de eindgebruiker. Dit laatste is mogelijk dankzij de oplossing van Relay. 

Challenge

Het Blackpoint IoT-platform is generiek opgebouwd zodat elke klant zonder programmeerkennis zijn omgeving zelf kan configureren. Door apparaten te koppelen aan het platform zijn betrouwbare data en inzichten te verkrijgen. Hiermee zijn (bedrijfs)processen te optimaliseren, trends te ontdekken en machines op afstand aan te sturen. Door het gebruik van het Blackpoint IoT-platform zijn organisaties in staat om haar dienstverlening te verrijken. Oftewel, voor veel organisaties is het Blackpoint IoT-platform onmisbaar. Voor optimaal gebruik vormt de hosting oplossing van Relay de basis. 

Solution

Het IoT-platform van Blackpoint moet veel datapunten tegelijk verwerken en opslaan in een Big data ready database. Hiervoor is een schaalbare omgeving voor nodig. Een Kubernetes-cluster met een NATS messagebus is hiervoor de oplossing. Verschillende microservices zijn gekoppeld aan de NATS messagebus, welke ieder een eigen proces afhandelen. Denk hierbij aan een proces voor bijvoorbeeld de event triggers, welke in te stellen zijn binnen het Blackpoint IoT-platform. Door hier een proces voor in te richten, is het mogelijk om een notificatie te sturen aan de eindgebruiker van het platform als er een event wordt getriggerd. 

Een ander aandachtspunt was de grote hoeveelheid datapakketjes die het platform per seconde ontvangt op de MQTT bridge. Om de snelheid van het platform te bevorderen is een degelijk caching mechanisme noodzakelijk. Om deze reden heeft Relay een redis database aan de stack toegevoegd.

Results

Door het platform en zijn context in kaart te brengen, is synergie mogelijk tussen platform en hosting. Door de oplossing van Relay is het platform schaalbaar en in staat om veel datapunten per seconde te verwerken. Jaarlijks zijn dit meer dan 800 miljoen datapunten! En dat zonder in te leveren op de snelheid, veiligheid en beschikbaarheid van het platform.